Տեղեկություններ

ՍՈՒՐՃԻ ԳՈՏԻ

Արաբիկա տեսակի սուրճը գերազանցապես աճում է Արևմտյան Կիսագնդում՝ ծովի մակարդակից 1000-1800 մետր բարձրության վրա, իսկ Ռոբուստա տեսակի սուրճն աճում է առավելապես Արևելյան Կիսագնդում՝ ծովի մակարդակից 800-1200 մետր բարձրության վրա։ Աշխարհում ամենաշատ Արաբիկան աճեցվում է Բրազիլիայում, իսկ ամենաշատ Ռոբուստան աճեցվում է Վիետնամում։

Աշխարհում ամենաշատ տարածում գտած Արաբիկա սուրճը աճում է առավելապես տրոպիկական կլիմա ունեցող երկրների բարձրադիր վայրերում, այսպես կոչված, “Սուրճի Գոտում” (Bean Belt, Coffee Belt, Coffee Zone): Սուրճի Գոտին ընդգրկում է հասարակածի գծից 30 աստիճան դեպի հյուսիս և 30 աստիճան դեպի հարավ ընկած տիրույթը։ Թեև շատ այլ երկրներ նույնպես սուրճ աճեցնում են, սակայն աշխարհում սուրճի արտադրության ցանկը գլխավորում են հետևյալ երկները՝

                                          ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՂ ԵՐԿԻՐԸ
Հյուսիսային Ամերիկա
1 Կալիֆորնիա (ԱՄՆ) 3 Մեքսիկա
2 Հավայան Կղզիներ (ԱՄՆ) 4 Ջորջիա (ԱՄՆ)
Կենտրոնական Ամերիկա
5 Գվատեմալա 11 Հոնդուրաս
6 Դոմինիկյան Հանրապետություն 12 Յամայկա
7 Էլ Սալվադոր 13 Նիկարագուա
8 Կոստա Ռիկա 14 Պանամա
9 Կուբա 15 Պուերտո Ռիկո (ԱՄՆ)
10 Հայիթի
Հարավային Ամերիկա
16 Բոլիվիա 19 Կոլումբիա
17 Բրազիլիա 20 Պերու
18 Էկվադոր 21 Վենեսուելա
Աֆրիկա
22 Անգոլա 30 Մադագասկար
23 Բուրունդի 31 Ռուանդա
24 Եթովպիա 32 Սուդան
25 Զիմբաբվե 33 Տանզանիա
26 Կամերուն 34 ՈՒգանդա
27 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 35 Սան Տոմեի և Պրինսիպիի Դեմոկրատական Հանրապետություն
28 Կոտ Դիվուար 36 Քենիա
29 Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն
Ասիա և Օկեանիա
37 Հնդկաստան 41 Սուլավեսի (Ինդոնեզիա)
38 Մոկա (Եմեն) 42 Սումատրա (Ինդոնեզիա)
39 Պապուա Նոր Գվինեա 43 Վիետնամ
40 Ջավա (Ինդոնեզիա) 44 Ֆիլիպիններ

 

ԱՄՆ-ի Հավայան Կղզիների ծագումով հրաբխային հողը հարուստ է միներալներով, այդ իսկ պատճառով այստեղ աճող սուրճը աշխարհի ամենահրաշալի սուրճն է: Կոնա կոչվող տարածաշրջանի սուրճը անասելի թանկ է և բարձր հարգ է վայելում: Հավայիի Պունա, Կաու, Համակուա, Մաուի, Մոլոկաի շրջաններում աճած սուրճերը տարբերվում են իրարից թթվայնությամբ և այլ համային հատկություններով:

Նախկինում Մեքսիկական սուրճը համարվել է ոչ որակյալ: Սակայն այժմ պատկերն այլ է: Մեքսիկայում սուրճ է աճեցվում 12 տարբեր նահանգներում: Այստեղ հողը գլխավորապես թթվային է, որով էլ պայմանավորված է սուրճի բնույթը: Այստեղ սուրճի արտադրությամբ զբաղվող բազմաթիվ ֆերմաները փոքր են: Դրանք հիմնականում կոոպերատիվներ են, որոնք մասնագիտացած են օրգանական սուրճի արտադրության մեջ: Մեծածավալ արտադրություն ապահովող Չիապաս տարածաշրջանը բարձրադիր լեռնային տարածքը կիսում է Գվատեմալայի լավագույն 3 սուրճարտադրող տարածաշրջանների հետ, որի արտադրած սուրճը կազմում է Մեքսիկայի ողջ սուրճի արտադրության 1/3 մասը: Մեքսիկական սուրճից շատ հետաքրքիր սրճային խառնուրդներ են ստացվում:

Կենտրոնական Ամերիկայում` Կոստա Ռիկայում սուրճը աճում է ծովի մակարդակից 1000-1800 մ բարձրության վրա:

Բրազիլիայում սուրճը հայտնվել է Ֆրանցիսկո դե Մեյո Պալհետայի շնորհիվ 1727 թվականին՝ ներթափանցելով Կայեննից (Ֆրանսիական Գվինեա)։ Այժմ Բրազիլիան աշխարհում ամենաշատ սուրճ արտադրող երկիրն է և ապահովում է համաշխարհային սուրճի արտադրանքի մոտ 25 տոկոսը։ Բրազիլիայում աճում են Արաբիկա սուրճի այնպիսի տարատեսակներ, ինչպիսիք են, օրինակ, Տիպիկան, Բուրբոնը, Կատուռան և Մունդո Նովոն։ Բրազլիայում աճեցվող սուրճի մոտ 80 տոկոսը Արաբիկա տեսակի է, իսկ մոտ 20 տոկոսը՝ Ռոբուստա։

Կոլումբիայի բարձրադիր գոտիներում աճեցված սուրճը ողջ աշխարհում հայտնի է իր բարձր թթվայնությամբ և համային լայն գամմայով, ինչի հետևանքով էլ մեծ գնահատականի է արժանանում սուրճի սիրահարների շրջանում։

 

 

«ԿՈՖԻ ՊԼՅՈՒՍ» ՍՊԸ